Dr. Jurja Dobrile 42, Velika Gorica
kavur.hr@gmail.com
+385 1 62 15 567

O nama

Povijest tvrtke

Servis i promet oružja i opreme Arms Service and Trading Utemeljeno / established in 1987 Velika Gorica

Prije svega potreban je kraći osvrt na ne tako daleku povijest hrvatskog puškarstva.

Bez obzira na vrijeme i društveno ustrojstvo, održavanje oružja i opreme je zahtjevna grana društvene i privatne djelatnosti.

U Zagrebu poslije II. Svjetskog rata postojale su četiri puškarske radionice i trgovine oružjem. Vlasnici su bili Kočanda, Borownik,Vidović i Politz. Tvrtke su djelovale na početku 1948. godine dok nije stupio na snagu Zakon o nacionalizaciji. Navedene tvrtke ušle su u sustav poduzeća ratnih vojnih invalida pod nazivom „Vepar”. Negdje u isto vrijeme Lovački savez Hrvatske otvara prodavaonicu lovačkog oružja, pribora i streljiva, pod nazivom „Lovac”. Početkom pedesetih godina dolazi do spajanja ovih dviju radnih organizacija u jedinstvenu organizaciju pod imenom „Lovac”, koja i danas ima dvije prodavaonice u Zagrebu – u Ulici Nikole Tesle te u Varšavskoj ulici. Radionica koja se uspješno bavi popravkom oružja i izradom kundaka nalazi se na istoj adresi u Ulici Nikole Tesle, na prvom katu u dvorištu. U to vrijeme još su dvije radionice djelovale na području grada Zagreba. Društvena radionica „JELEN” u Dubravi koja se bavila proizvodnjom sačmenog i poznatog diabolo streljiva za zračno oružje. Druga radionica bila je privatna zanatska radnja u vlasništvu Ilije Tomaševića u Maksimirskoj ulici. Međutim, Tomaševićeva se radionica zatvara šezdesetih godina jer je vlasnik prešao u društveni sektor.

U sljedečih dvadesetak godina naglo se povećao broj lovačkih društava u Hrvatskoj, a o streljačkim sportskim društvima da i ne govorimo. Broj korisnika naoružanja također se naglo povećao. Ukazala se realna potreba za otvaranjem novih kvalitetnih radionica za održavanje i popravak svih vrsta naoružanja. Početkom 1987. godine otvara se radionica za popravak lovačkog i sportskog oružja u Velikoj Gorici, pod imenom „JELEN”. Osnivaći su dva iskusna majstora puškara. Prvi je BRANKO IGNAC KONČIĆ (rođen 1947. godine), izučeni vojni puškar i majstor specijaliziran za metalne dijelove naoružanja, a drugi je ZDENKO SEVER (rođen 1957. Godine), majstor puškar specijaliziran za drvene dijelove naoružanja koji je zanat izučio u RO „Lovac”. Bila je to odlična kombinacija za uspješno obavljanje te tako potrebne i tražene djelatnosti.

„Jelen” je ubrzo postao poznat širom Hrvatske po kakvoći usluga i umjerenim cijenama. Tvrtka se, osim servisiranja, bavila i maloprodajom lovačkog i sportskog oružja, streljiva i opreme, a krajem 80-tih godina „Jelen” se seli u Rakitovec u Turopolju. U Domovinskom ratu djelatnici „Jelena”, njih ukupno petorica zaposlenih, aktivno se uključuju u proizvodnju, prepravljenje i popravljanje više vrsta oružja, ne samo sportskog i lovačkog.

Pune tri godine, od 1991. do 1994. godine, zaposlenici „Jelena” kao stručnjaci za oružje provode na prvim crtama bojišnice. Vlasnici, Sever i Končić ulaze u pričuvni sastav MUP-a. No „Jelen” će ostati u zapisima MUP-a i MORH-a kao organizator više izložbi naoružanja i to:

Smotra pripadnika specijalne policije i naoružanja policijske uprave Sisak koja se održala 18. siječnja 1992 na stadionu Segeste. Smotru je obavio zapovjednik Specijalnih jedinica MUP-a RH gospodin IVAN JARNJAK
Izložba oružja i streljiva u Velikoj Gorici koja se održala u Centru za kulturu Juraj Kokot 12. veljače 1993. godine, a koju je otvorio general ANTUN TUS
Izložba oružja pod nazivom „Čime se branila Hrvatska”. Suorganizatori su bili Hrvatski povijesni muzej i „Jelen”, pod pokroviteljstvom MORH-a. Izložba se održala u Domu Hrvatske vojske 30. svibnja 1994. godine u Zagrebu. Kataloške jedinice odlično i stručno obradio je profesor JANKO JELIČIĆ.

„Jelen” je također suosnivać Hrvatskog ceha proizvođača, trgovaca i servisera lovačkog oružja streljiva i opreme.

Radionica „Jelen” ponosi se svojim učenicima koji su završili naukovanje i postali poštovani djelatnici u pravosudnoj policiji, vojsci, MUP-u, kao i puškarski majstori u privatnom sektoru. Jedan od njih je i MIROSLAV KAVUR koji nastavlja tradiciju radionice „Jelena” pod nazivom „Servis oružja i opreme KAVUR” -Velika Gorica.

Servis oružja i opreme „Kavur” za osnovnu djelatnost ima popravak, prepravak, renoviranje, restauriranje, bruniranje, eloksiranje, posrebrivanje, niklanje, pozlatu, izradu kundaka po mjeri, izradu korica, graviranje u drvu i metalu, montiranje nišanskih i optičkih sprava te upucavanje. Uz navedenu osnovnu djelatnost radionica „Kavur” kao ugovoreni vanjski suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda obavlja i restauraciju povijesnog alkarskog oružja.

Puškar
Branko Ig. Končić

hr
EUR Euro